Kolejna prośba o pomoc - autobiografia Richardsa

Wszystko co jest związane z zespołem i nie pasuje do innych kategorii.

Kolejna prośba o pomoc - autobiografia Richardsa

Postprzez ManJak » Pt lip 12, 2013 3:43 pm

Czołem, forum!

Znowu zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Tym razem, jak się wydaje, książka, której potrzebuję do uzupełnienia tłumaczenia cytatami, nie znajduje się nawet w zbiorach BN. Potrzebne mi dwa cytaty z "Życia" Keitha Richardsa - związane z historią o prochach jego taty. Jeśli ktoś z Was byłby tak miły, oto one:

Wyznanie Richardsa spotkało się z natychmiastową nieprzychylną reakcją opinii publicznej. „There were headlines, editorials, there were op-eds on cannibalism, there was some of the old flavor of Street of Shame indignation at the Stones”, napisał Richards w Życiu. „[The BBC’s] John Humphreys on prime-time radio was heard to ask, ‘Do you think Keith Richards has gone too far this time?’”.

W swojej autobiografii Richards wspomina o liściku, który wysłał swojej menedżerce Jane Rose. Napiał w nim: „The truth of the matter is that after having Dad’s ashes in a
black box for six years, because I really couldn’t bring myself to scatter him to the winds, I finally planted a sturdy English oak to spread him around. And as I took the lid off of the box, a fine spray of his ashes blew out onto the table. I couldn’t just brush him off, so I wiped my finger over it and snorted the residue. Ashes to ashes, father to son. He is now growing oak trees and would love me for it
”.

Dzięki z góry.

JB
ManJak

Re: Kolejna prośba o pomoc - autobiografia Richardsa

Postprzez Jarski » Pt lip 12, 2013 9:18 pm

Czołem, ManJaku!

Proszę uprzejmie:

ManJak napisał(a):Wyznanie Richardsa spotkało się z natychmiastową nieprzychylną reakcją opinii publicznej. „There were headlines, editorials, there were op-eds on cannibalism, there was some of the old flavor of Street of Shame indignation at the Stones”, napisał Richards w Życiu. „[The BBC’s] John Humphreys on prime-time radio was heard to ask, ‘Do you think Keith Richards has gone too far this time?’”.

Życie, str. 545 napisał(a):Krzyczały nagłówki gazet, artykuły, felietony o kanibalizmie, klimaty jak z dawnych czasów, gdy oburzano się Stonesami. John Humphrys w radiu, w najlepszym czasie antenowym, pytał podobno: "Czy myślicie, że Keith Richards tym razem posunął się za daleko?".

I dalej:

ManJak napisał(a):W swojej autobiografii Richards wspomina o liściku, który wysłał swojej menedżerce Jane Rose. Napiał w nim: „The truth of the matter is that after having Dad’s ashes in a
black box for six years, because I really couldn’t bring myself to scatter him to the winds, I finally planted a sturdy English oak to spread him around. And as I took the lid off of the box, a fine spray of his ashes blew out onto the table. I couldn’t just brush him off, so I wiped my finger over it and snorted the residue. Ashes to ashes, father to son. He is now growing oak trees and would love me for it
”.

Życie, str. 546 napisał(a):Prawda jest taka - brzmiało moje oświadczenie, które wysłałem do Jane Rose, kiedy sprawy wymykały się spod kontroli - że po tym, jak przez sześć lat trzymałem prochy swojego ojca w czarnym pudełku i nie mogłem się zdobyć na rozsypanie ich na wietrze, wreszcie posadziłem dąb i chciałem rozsypać go wokół. Kiedy zdjąłem wieko z pudełka, garstka jego prochów wyleciała na stół. Nie mogłem go po prostu zamieść, więc przejechałem po nich palcem i wciągnąłem proszek. Z prochu powstałeś i w proch się obrócisz, z ojca na syna. Hoduje teraz dęby i byłby zachwycony, że to zrobiłem.

Podane fragmenty zapisuję w oryginalnym brzmieniu jako ciągły tekst (tak, jak widnieją one w książce).

"Życie - Autobiografia", Keith Richards i James Fox, tłum. Magdalena Bugajska, Wydawnictwo Albatros A. Kuryłowicz 2011, Wydanie II, Poznań, 2012
Say now baby, I'm the rank outsider, you can be my partner in crime...
Jarski
Stoned

Postprzez ManJak » So lip 13, 2013 12:21 pm

Dziękuję bardzo!

JB
ManJak

Postprzez ManJak » Pn lip 15, 2013 4:20 pm

Myślałem, głupi, że to już koniec, ale parę rozdziałów dalej nagle znów wyskoczyło "Życie". Potrzebne mi jeszcze te cytaty i to już chyba koniec Stonesów w mojej książce. Z góry dzięki!

W czasie nalotu na Redlands Jagger i Faithfull byli już razem, choć od niedawna. Marianne, którą w policyjnym raporcie nazwano „panną X”, okryła się wspomnianym powyżej futrzanym kocem (w Życiu Richardsa czytamy, że był on „made of pelts of some kind, rabbit”) po kąpieli. Richards żartuje sobie, że jak na nią, było to i tak sporo ciuchów – w Życiu pisze, że była „quite chastely attired for once”.

A co z batonem? „There was one on the table” potwierdził Richards, „because on acid suddenly you get sugar lack, and you’re munching away”. Gitarzysta utrzymuje jednak, że kiedy policjanci weszli na teren posiadłości, wbrew temu, co później mówiono, Jagger wcale nie zajadał się akurat nugatowo-karmelowym batonikiem oblanym grubą warstwą mlecznej Marianne Faithfull.
How that connotation came about and how the press managed to make a Mars bar on a table and Marianne wrapped in a fur rug into a myth is kind of classic”, napisał Richards. „The evening paper headlines are ‘Naked Girl at Stones Party.’ Info directly from the police. But the Mars bar as a dildo? That’s a rather large leap”.
ManJak

Postprzez xindralol » Wt paź 01, 2024 12:29 pm

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
journallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting
xindralol

Postprzez xindralol » So lis 30, 2024 3:15 pm

xindralol

Postprzez xindralol » So lis 30, 2024 3:16 pm

xindralol

Postprzez xindralol » So lis 30, 2024 3:17 pm

xindralol

Postprzez xindralol » So lis 30, 2024 3:18 pm