Brian Jones vs Mick Taylor vs Ronnie Wood

Wszystko co jest związane z zespołem i nie pasuje do innych kategorii.

Re: Brian Jones vs Mick Taylor vs Ronnie Wood

Postprzez Heartbreaker » N lut 06, 2011 1:49 pm

To teraz kilka słów ode mnie. Przyznam, że ostatnio trochę inaczej patrzę na sprawę i coraz bardziej zaczynam doceniać Ronniego. Jego styl jest strasznie wymagający i trudny do naśladowania. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że Ronnie jest lepszym technicznie graczem od Taylora.
Za to właśnie Taylor brzmiał bardziej klimatycznie i lepiej "wpadał w ucho"!
Ronnie natomiast jest niepowtarzalny, a gitarzystów takich jak Taylor było w historii pełno.
Vitamins & Salt

22.07.2007 - Brno
25.07.2007 - Warszawa
09.09.2017 - Hamburg
08.07.2018 - Warszawa
Heartbreaker
Moderator

Postprzez eleanorrigby » Wt lut 08, 2011 7:41 pm

Podjeliscie dość ciężki temat, bo trzeba podejść do niego subiektywnie a to uniemożliwia przedstawienie wiarygodnych argumentów. Ja sama nie potrafię zdecydować, który z ww gitarzystów był lepszy.
Brian jak ktoś wczesniej napisał tworzył niesamowity klimat, był bardzo utalentowany, jednak jak wiadomo nie radził sobie z własnym życiem że się tak wyrażę, może nie do końca trafnie, ale to z pewnością miało wpływ na jego twórczość. A po za tym Brian nie był tak bardzo zaangażowany w pisanie utworów. Plusem dla niego jest to, że muzyka stonesów za czasów Briana jest dla mnie bradzo przekonująca, a mimo, że pisał głównie Mick i Keef to dorobek muzyczny z tamtego okresu jest zasługą całego zespołu. Brian wspólnie z Keefem pracowali sporo czasu nad umiejętnością "zgrania ze sobą" brzmienia gitar, co doprowadzili niemal do perfekcji. Jones lubił też eksperymentować, czego dowodem jest chociażby użycie sitaru w Paint it Black. No i oczywiście był genialnym multiinstrumentalistą.
Przechodząc do Micka. Czas kiedy grał ze stonesami jest dla mnie, całkowicie subiektywnie, najbardziej wartościowym muzycznie. Ogólnie znana jest opinia, że Mick jest bardzo dobrym gitarzystą(w co nie wątpię), z zaznaczeniem jego technicznych umiejętności(nie potrafię tego ocenić, ale podważać również nie będę), co jest niewątpliwie plusem dla niego ;) Na temat samego Micka niewiele więcej mogę powiedzieć, bo mimo wielkiego szacunku do jego stonesowej działalności, i nie tylko, nieiwele o nim wiem. Jedyne co mogę zauważyć, to to, że po odejściu od stonesów nie odniósł żadnych większych sukcesów. Może to kwestia niezaspokojenia komeryjnego rynku, może mniejszej aktywności... W każdym bądź razie Brian nie miał okazji pokazać swojej aktywności po odejściu z grupy, a Ronnie, jak wiadomo z grupy nie odszedł 8-)
No, i na koniec Ron. Jestem pełan sympatii dla tego człowieka, ze Stonesami jest najdłużej i traktuję go jak nieodłączny element zespołu, chociaż doskonale zdaję sobie sprawę, że nie zawsze tym elementem był. Idealnie zgrywa się z Keefem. Chociaż dla mnie, muzyka stonesów od lat 80tych, z wyjątkami oczywiście, nie jest już tak dobra jak była wcześniej... No i rok '89 jest dla mnie królewskim rokiem koncertowym stonesów, to niesamowite brzmienie... mrrr :twisted:

Ehh rozpisałam się strasznie, a wszystko sprowadza się do tego, że każdy z tych gitarzystów wiele wniósł do muzyki Stonesów, każdego szanuję i cenię. Z całego tego dodawania mogłoby wyniknąć, że Ronnie pozostaje w cieniu, w stosunku do swoich poprzedników, ale nie uważam, żeby tak w rzeczywistości było. Każdy okres twórczości Stonesów się od siebie różnił, tak jak inne były inspiracje, muzycy, współpracownicy, czy też gitarzyści, tak inna była moda i nastroje w zespole.

Kurcze, mimo wszystko plusik dla Briana... ;)
You think I'm crazy and baby I know that it's true
Before that you know it I think that you'll go crazy too...
eleanorrigby
Stoned

Postprzez musicmad » Pt maja 04, 2012 4:37 pm

Jeżeli chodzi o muzykę, najbardziej pasują mi wcześni Stonesi, czyli wychodzi na to, że z nich trzech najbardziej cenię Briana, chociaż nie do końca tak jest. Brian był wyjątkowy, wiadomo, gitara, harmonijka, sitar i wiele innych, ale także ta jego zachłanna potrzeba akceptacji i miłości innych, której brak równał się z jego upadkiem, mimo tych wszystkich pozorów.

Z kolei, mam trochę problemy z tym, jak potraktować Taylora, bo Rolling Stone to dla mnie nie tylko gra, a także osoba czy po prostu wizerunek jaki prezentuje, a jego znam chyba jakoś najmniej z nich wszystkich, no i nie podobało mi się to, jak usprawiedliwiał swoje odejście, że "był jedynym gitarzystą, który odszedł od Stonesów żywy", jakby no, dokonał niemożliwego, a według mnie może to traktować jako największy błąd życia. Z jednej strony dobrze mu tak, skoro twierdził, że sam coś osiągnie, a nic takiego się nie stało, ale z drugiej w późniejszych utworach go brakuje.

A teraz gitarzysta numer 3, jeżeli chodzi o wizerunek/osobowość, to ja Ronniego po prostu kocham :D Nie pamiętam, gdzie to czytałam, że Ronnie zawsze wygląda, jakby przed chwilą usłyszał sprośny dowcip. Jak się patrzy na jego wyszczerzoną gębę, to wydaje się to tak prawdziwe :) Jeżeli chodzi o gitarę, to czegoś mi brakuje, w porównaniu z czasami z Brianem, no ale myślę, że nawet dołączając do grupy dosyć późno, doskonale wgrał się w atmosferę, nie wspominając jego cudownych audycjach radiowych. :mrgreen:

Tak więc, u mnie chyba po plusie dla wszystkich, ewentualnie dla Briana taka dodatkowa połówka. :D
"I was holding one of Chuck's records when a guy I knew at primary school came up to me. He's got every record Chuck Berry ever made and all his mates have too. Anyways the guy on the station, he is called Mick Jagger."
musicmad

Postprzez kris » N maja 06, 2012 12:48 pm

Według mnie to Ronnie jest najlepszy rusza się po scenie wygłupia się i bardzo dobrze gra i co wieczór spożywa banana (widać na koncercie w Olympii, Paryż 11.07.2003 : DVD Forty Licks).
Jumping Jack Flash
kris
Stoned

Postprzez Heartbreaker » N maja 06, 2012 2:21 pm

Tak, w czasie gdy Mick prezentował zespół. "On the banana Ronnie Wood". :)
Vitamins & Salt

22.07.2007 - Brno
25.07.2007 - Warszawa
09.09.2017 - Hamburg
08.07.2018 - Warszawa
Heartbreaker
Moderator

Postprzez xindralol » Wt paź 01, 2024 8:22 am

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
xindralol

Postprzez xindralol » Śr lut 05, 2025 4:53 pm

xindralol

Postprzez xindralol » Śr lut 05, 2025 4:54 pm

xindralol

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do The Rolling Stones ogólnie